Centralizovanim javnim nabavkama do velikih ušteda u zdravstvu

Bez autora
May 28 2013

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović istakla je danas da će centralizovanim javnim nabavkama, koje predstavljaju jedan od najbitnijih antikoruptivnih mehanizama, u zdravstvu biti postignute značajne uštede koje će iznositi od 10 do 40 posto.U zdravstvu je najvažnije da se pronađu antikoruptivni mehanizmi, a upravo Zakon o javnim nabavkama pružio je mogućnost za antikoruptivno ponašanje.

Centralizovanim javnim nabavkama do velikih ušteda u zdravstvuMinistar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović istakla je danas da će centralizovanim javnim nabavkama, koje predstavljaju jedan od najbitnijih antikoruptivnih mehanizama, u zdravstvu biti postignute značajne uštede koje će iznositi od 10 do 40 posto.

Đukić-Dejanović je na javnoj debati na temu “Javne nabavke u zdravstvu – centralizacija ili racionalizacija?” istakla da je u zdravstvu najvažnije da se pronađu antikoruptivni mehanizmi, uz napomenu da je upravo Zakon o javnim nabavkama pružio mogućnost za antikoruptivno ponašanje.

To se, kako je navela, posebno odnosi na deo koji se tiče centralizovanih javnih nabavki u okviru potrebe da se ne samo naprave uštede već i da se poboljša kvalitet zdravstvene zaštite, tako što će uštede omogućiti više različite robe, bolju tehnologiju, bolje uslove za lečenje pacijenata i slično.

Ona je navela da se u 2014. godini ne bi išlo na centralizovano snabdevanje sve robe, ali da bi se tako nabavljala ona roba za koju se u bolnicama i domovima zdravlja do sada davalo 90 posto novca.

Smatra se da bi uštede, zavisno od segmenata, mogle da se kreću od 10 do 40 posto, saopštila je Đukić-Dejanović i dodala da nije moguće svuda postići velike uštede, ali da će ih svakako biti svuda.

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Dragan Ilić ukazao je na to da je uvođenje centralizovanih javnih nabavki dugotrajan proces koji treba usaglašavati, kao i da je neophodno sačiniti sistemski plan potreba zdravstva Srbije.

Mi ćemo za 2014. godinu imati okvir onoga što će u zdravstvu Srbije biti nabavljano kroz centralizovane nabavke, ali to nije pravi plan potreba zdravstva Srbije, naveo je Ilić.

Prema njegovim rečima, taj plan potreba zdravstva Srbije se mora uraditi sistematično, tako što će se prvo uraditi plan zdravstvene zaštite, pa onda na bazi potreba koje proističu iz njega i plan potreba svake ustanove.

Predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Narodne skupštine Republike Srbije Dušan Milisavljević smatra da se korupcija u zdravstvu ne može suzbiti samo centralizovanim javnim nabavkama, već da je ključna promena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Milisavljević je ukazao na to da su i liste čekanja potencijalni izvor korupcije u zdravstvu.

On je kao primer izneo podatak da 20.000 građana čeka na operaciju katarakte, koja traje nekoliko minuta, zato što su tenderi rađeni nekvalitetno i nisu nabavljane sve stavke potrebne za tu operaciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik